Kırmızı Kalem (Halit Ziya’nın Kırk Yıl Adlı Kitabında Geçen Yazınsal Konular Üzerine Bir İnceleme), Yazar Ali Algül (İksad Yayınevi, Ankara, 2020), 310 s.


Özet Görüntüleme: 68 / PDF İndirme: 27

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10452683

Anahtar Kelimeler:

Tefsir, Tâlim-i Esmâ, Halifelik, Alîm, Hakîm

Özet

Doç. Ali Algül, Kırmızı Kalem (Halit Ziya’nın Kırk Yıl Adlı Kitabında Geçen Yazınsal Konular Üzerine Bir İnceleme) isimli çalışmasında Halit Ziya’nın Kırk Yıl adlı eserinde geçen konulardan başlamış devamında Servet-i Fünûn öncesi ve Servet-i Fünûn döneminin karanlık noktalarına ışık tutmuştur. Yazarın belirttiğine göre Kırk Yıl üzerine sadece bir yüksek lisans tezi çalışması kaleme alınmış ve bu eser üzerine başka herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Bu sebeple bu eserin kaleme alınması Halit Ziya’nın Kırk Yıl isimli anı kitabından hareketle dönemin aydınlatmaya ihtiyaç duyulan bazı konularının gün yüzüne çıkarılması ve dönemin zihniyetini yansıtması açısından önem arz etmektedir. Uzun bir çalışmanın ürünü olan bu eser özelde Servet-i Fünûn genelde ise Türk edebiyatında önemli bir boşluğu doldurmak üzere kaleme alınmıştır. Dr. Algül’ün eserinin ismini seçmesinde edebi değeri yüksek birçok eserin kırmızı kaleme takılması ve bunun üretkenlik önünde büyük bir engel teşkil etmesi yazarı eserin ismini seçmesinde etkilemiştir. Kitabın önsözünde yazar, bu kitabı yazma amacını Servet-i Fünûn Edebiyatı’nın kara kutusu diye tanımladığı Kırk Yıl’daki yazınsal konuların açığa çıkarmak olduğunu dile getirmiştir. Yine önsözde yazar, Kırmızı Kalem’in (Halit Ziya’nın Kırk Yıl Adlı Kitabında Geçen Yazınsal Konular Üzerine Bir İnceleme), “Giriş”, “Sonuç”, “Kaynakça”, “Ekler”, ve “Dizin” dışında üç bölümden oluştuğunu belirtip bu bölümler hakkında bilgi vermiştir.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-27

Nasıl Atıf Yapılır

Kızıltaş Akşam, F. (2023). Kırmızı Kalem (Halit Ziya’nın Kırk Yıl Adlı Kitabında Geçen Yazınsal Konular Üzerine Bir İnceleme), Yazar Ali Algül (İksad Yayınevi, Ankara, 2020), 310 s. Tanım Tenkit Teori, (1), 30–34. https://doi.org/10.5281/zenodo.10452683